raised the question of how to transform a street into a public square. The question was put to several architects and numerous artists over a four year period.

Even if the motorvehicles were eliminated from the street, and therefore the pedestrians could use the space for more than just passing-by, there wasn´t really any more room for anything else.
Could public art make a difference?

The solution to this dilemma was to work only with the ground, and to use light-reflecting material and patterns to enhance the space.








The pattern:
The form of a disc, constructed of bronze paving stones, 7 meter in diameter, was placed in the believed midpoint of the square. Almost tangentially to the disc, three orbits of bronze paving stone lines were drawn, travelling all along the 300 meter square. The shape of those orbits bends the narrow street into more of a square, just as a bow bends. With the bronze paving stone lines along the square, the elongated shape is tied together, and the bronze sunlight reflections accompany pedestrians all along the square.

The light-reflecting material:
The polished bronze will reflect sunlight, enhancing the feeling of space. This quality is even more important in the nighttime, when public places generally are pitch-black. With the bronze paving stone, a path is illuminated, both at night and in daylight.